Dzień rozpocznie się już około godziny 8.30 kiedy to zostaniecie odebrani z hotelu. Następnie udacie się na lokalny rynek w Mae Jo, około20 minut od centrum, gdzie już nie spotkacie żadnego turysty. Tam dowiecie się kilku ciekawych rzeczy na temat ryżu, jakiego używa się w Tajlandii, nudli czyli makaronu ryżowego, a także warzyw, owoców, ziół i lokalnych przypraw.
Po wizycie na rynku samochód zabierze Was na farmę gdzie odbywać się będą warsztaty. Tam też zobaczycie, jak rosną przeróżne warzywa jak imbir, kurkuma czy galangal oraz wiele innych, na co dzień, niespotykanych na zachodzie owoców i warzyw.
Warsztaty rozpoczniecie od przekąski Miang Kham /เมี่ยงคำ/ pochodzącej z Północnej Tajlandii, a zaraz potem wybierzecie, jakie dania chcielibyście ugotować. A jest, w czym wybierać, bowiem przygotujecie łącznie 7 różnych dań, z 7 różnych kategorii. A są to:
Kategoria I - Stir-fry
W kategorii pierwszej do wyboru są:
Pad Thai /ผัดไทย/ - makaron ryżowy smażony po tajsku z tamaryndem
Pad Si-iju /ผัดซีอิ๊ว/ - makaron ryżowy smażony z sosem sojowym
Pad Ga Prao /ผัดกะเพรา/ - Stir-fry z liśćmi świętej bazylii i chili (na ostro)
Gai Pad Med Mamułang /ไก่ผัดเม็ดมะม่วง/ - kurczak smażony z orzechami nerkowca
Kategoria II - Sałatki
W kategorii drugiej do wyboru są:
Som Tam /ส้มตำ/ - Sałatka z papai
Jam Łun Sen /ยำวุ้นเส้น/ - Ostra tajska sałatka z makaronem sojowym
Lab Isaan /ลาบอีสาน/ - Sałatka z kurczaka z Isaan (region we wschodniej Tajlandii)
Kategoria III - Zupy
Tu do wyboru są:
Tom Kha Gai /ต้มข่าไก่/ - kokosowa zupa z kurczakiem i galangalem
Tom Yam Goong /ต้มยำกุ้ง/ - ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Tem Seb /ต้มแซ่บ/ - ostro-kwaśna zupa z Isaan.
Kategoria IV - Pasta curry
Na warsztatach nauczycie się jak zrobić pasty, które będą później podstawą przygotowanego przez was curry, a do wyboru są:
Prik Geng Phet /พริกแกงเผ็ด/ - czerwona pasta curry
Prik Geng Kiał Waan /พริกแกงเขียวหวาน/ - zielona pasta curry
Prik Geng Massaman /พริกแกงมัสมั่น/ - pasta do zrobienia Massaman curry
Prik Geng Paneng /พริกแกงพะแนง/ - pasta do Paneng curry
Prik Geng Khao Soi /พริกแกงข้าวซอย/ - pasta do Khao Soi, czyli pysznych nudli z Chiang Maj.
Kategoria V - Curry
W zależności od wybranej pasty, nauczycie się robić jedno z tajskich curry. Wszystkie curry je się z ryżem za wyjątkiem Khao Soi podawanych z żółtymi pszennymi nudlami jajecznymi.
Kategoria VI - deser
To do wyboru są trzy pozycje jak:
Gluai Tod /กล้วยทอด/ - smażone banany w cieście
Gluai Buat Czi /กล้วยบวชชี/ - Banany w mleczku kokosowym
Khao Niao Mamułang /ข้าวเหนียวมะม่วง/ - słodkie mango z ryżem kleistym.
Kategoria VII - Po Pija Tod czyli tzw. sajgonki
Ostatnią kategorią są "sajgonki", czyli po tajsku Po Pija Tod /ปอเปี๊ยะทอด/, które zostaną przygotowane przez wszystkich uczestników warsztatów.
Powrót do miasta przewidywany jest na godzinę 16.30.